A Pápa Ma online újság is beszámolt a Nemzeti Kamara színház - Száműzött Rákóczi- előadásáról. Kiváló összefoglaló!

 

"Két előadással is várta a közönséget Pápán a Nemzeti Kamara Színház. Az Usztics Mátyás igazgatta társulat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében A száműzött Rákóczi című darabját hozta el városunkba. Az előadás idén készült el, a színház már sok határon inneni és túli településen bemutatta. 340 éve született II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője. Az évforduló sugallta Usztics Mátyásnak az előadás gondolatát, s úgy vélte, Rákóczi tiszta lelkű, becsületes vezetőként él ma is a magyarságban, s ezt a képet szeretnék megőrizni bemutatójukkal.

A zenei aláfestéssel színesített előadásban a fejedelem életének utolsó szakaszát, a szabadságharc bukása utáni éveket és a száműzetés időszakát mutatja meg a társulat. Az előadás több rövid jelenetben villant fel életképeket, ezeket Usztics Mátyás történelmi magyarázatai, a kor hangulatát, szokásait felelevenítő átkötő szövegei fűzik egybe. A mozaikokban megjelennek a török udvar intrikái, a francia udvar ledér hölgyei, de Zrínyi Ilona és Mikes Kelemen is. A fejedelem személye nem lép színre a darabban, csak a poltikai és személyes vélemények alapján formálódik a róla alkotott kép.

A darab gerincét Mikes Kelemen levelei adják, melyek leírják a száműzöttek mindennapjait, ugyanakkor számos történelmi, kortörténeti adalék is szerepel bennük. A darabban megjelenik a fiatal Mikes is, aki nem hagyja el a fejedelmet szerelme kérésére sem, s az idősebb, továbbra is hűséges íródeák, aki kitart Rákóczi mellett annak haláláig, később pedig emlékét ápolja. Usztics Mátyás elmondta, hogy ő is ezt a hűséget helyezi a darab középpontjába, hűséget a hazához, a kultúrához, a hagyományokhoz, anélkül, hogy másét bántanánk - ez a darab üzenete, mondta a rendező." (Szerző: ha.) 
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php…

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek