Az országunk határán innen s túl ők az elsők s egyben egyetlen olyan színtársulat, akik járják az anyaországot és a leszakadt testvéreink országát egyaránt. Magyar ABC-t visznek a romániai, de színtiszta magyarlakta és magyar anyanyelvű falvakba, magyarul énekelnek a gyerekekkel és egyáltalán megismertetik velük a színház szó jelentését. A Nemzeti Kamara Színház első bemutatóját 2002. november 8-án tartotta a Kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Házban. 

A Színház megalakulása óta nagy utat járt be, több mint 200 előadás itthon és külhonban, fűtetlen, vakolatlan kultúrházakban, és fényes fogadó termekben egyaránt.A Színház működésének egyik legfontosabb része a vidéken élő, illetve az elszakított országrészek magyar kultúrájának támogatása, vándorszínészi feladatok ellátása, határokon belül és túl. A Csallóköz és Mátyusföld, a Muravidék, a Partium, Erdélyország, a Délvidék és az aprófalvak. Bakhátas dűlők, jeges és sáros utak, utcák. A magyar kultúra missziója.

A Nemzeti Kamara Színház ez év tavaszán a moldvai csángók földjén járt. Erről az útról készült a Csángó Zsoltár című film, melyet tegnap este a Jókai Mór Művelődési Központban (továbbiakban: JMK) tekinthettek meg az érdeklődők.Nyolc nap alatt közel 2400 kilométert utaztak és négyszer költöztek ez idő alatt más-más szállásra a színészek. A turné első napján Kosteleken kezdték missziójukat, onnan Lészpedre s aztán Gimesfelsőlokkra utaztak, ezt követően Magyarfalván, majd Frumószán és Csíkfalván adták elő műsorukat.  Az Süt a nap című összeállításban gyermekversek, dalok valamint Wass Albert írásaiból szemelvények hangzottak el, amelyek az anyaországhoz való hazatérés pillanatait örökítik meg. Az előadás közreműködői voltak: Herman Gréta, Mettler Emese, Pelsőczy László és Usztics Mátyás úgy is, mint dramaturg. A kis színészcsapatot elkísérte útjára Faragó Annamária rendező és Ócskay László operatőr, akik filmjükben a színházi előadások, lelkes színészek, tágra nyílt gyermekszemek megörökítése mellett gyönyörű képet festenek Csángóföld természeti környezetéről, bepillantást engednek az ott élők mindennapjaiba, beszélgetnek gyermekekkel s a nekik magyar nyelvet oktató tanítóval.A filmbemutatón részt vett Faragó Annamária, rendező, Usztics Mátyás, a Nemzeti Kamara Színház igazgatója, Pelsőczy László, és Mettler Emese színművészek. A film elkészülésében nagy szerepet játszott, hiszen sofőrként szerves részese volt a missziónak, Kincses László, pápai hagyományőrző huszár őrmester.


 –Nekünk, természetes, hogy magyarul, az anyanyelvünkön beszélünk. Csángóföldön ezt egy óriási kincsként őrzik testvéreink, őrzik hitüket, ünnepeiket, hagyományaikat, szeretetüket. Ezért is megyünk vissza- mondta Usztics Mátyás. A filmvetítést követően beszélgetésre várták a vendégeket és a közönséget a JMK emeleti előadótermében. A Pápai Református Gimnázium tizedik osztályos tanulói, Fodor Dánielre és Susa Jánosra nagy benyomást tett a film:


- Nagyon megható volt és egyben szomorú is, hogy magyar lakta területen nem lehet magyarul tanulni az iskolában és hihetetlen, hogy ilyen híres színészek vesznek részt egy ilyen nemes ügyben- mondta Dániel.
- Mindenképpen elmegyünk Székelyföldre-tette hozzá János.


2009.

Tóth Tamara

Forrás:

http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=316

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek