A magyar kultúra missziója a moldvai csángók földjén. A Nemzeti Kamaraszínház fő feladatának tekinti, hogy járja az elszakított országrészeket s bemutassa a magyar kultúra, a magyar irodalom egy-egy darabját.

Ez év tavaszán a moldvai csángók földjére vitték el Süt a nap című interaktív gyermekdarabjukat. A 12 előadásból álló út több volt, mint egy turné: a magyar kultúra missziója. A turnén a színház 3 művésze és Usztics Mátyás igazgató vett részt. A kis csapatot elkísérte útjára Faragó Annamária rendező és  Ócskay László opertőr, hogy filmen örökítsék meg a csángóföldi színi előadásokat, az ott élők mindennapjait, a magyarságukat őrző csángók világát, a magyar nyelv megtartásáért vívott nemes küzdelmet és a természeti környezet szépségét.  Ezekből született meg a Csángó Zsoltár című, 94 perces, meghatóan szép film, melyet október 8-án tekinthetett meg a pápai közönség a Jókai Mór Művelődési Központ szervezésében. A filmbemutatón részt vett Faragó Annamária rendező, Usztics Mátyás, a színház igazgatója és 2 művésze, akikkel a vetítés után beszélgethettek az érdeklődők.

2009. 10.09.

Forrás:http://www.papainapilap.hu/cikk/Csango_zsoltar_-_filmbemutato_a_JMK-ban/10902

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek