Hiánypótló színészképzés indul a Nemzeti Kamara Színházban Állandó székhelyet kapott Gyálon a Nemzeti Kamara Színház, amely határon innen és túl az elmúlt hat esztendőben eljátszott mintegy háromszáz előadás után az idén hiánypótló színészképzést indít. Usztics Mátyás, a társulat vezetője reméli, hogy sikerül megszerezniük az akkreditációt, mert ez a feltétele annak, hogy államilag elismert oklevelet adhassanak.

Hatodik éve járja előadásaival az országot és a határon túli magyarlakta területeket Usztics Mátyás alapító igazgató vezetésével a Nemzeti Kamara Színház. A kizárólag magyar szerzők darabjait játszó társulat most már állandó székhelye is van.


"Hálával tartozunk Gyál város önkormányzatának, amiért otthont biztosít nekünk a közösségi házban. Nagy előrelépés ez, hiszen munkánk így tervezhetővé vált, két-három évre előre tudunk gondolkodni. A helyszín mellett rendszeres anyagi támogatást is kapunk a gyáli önkormányzattól. A város közönségének Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című művével mutatkoztunk be hatalmas sikerrel" – mondta el lapunknak Usztics Mátyás.

A Nemzeti Kamara Színház színészutánpótlásának biztosítására felvételt hirdetett prózai színészi szakra. A képzés hiánypótlónak tekinthető. Elkeserítőnek tartják, hogy a pénznyelő színészképző iskolákból kikerülő fiatalok nincsenek tisztában a színjátszás alapfogalmaival, különféle technikákkal. Az idén egy osztályt indítanak tíz-tizennégy tanulóval. Ahogy Usztics Mátyás mondja, az első félév a felzárkóztatás jegyében telik el, a korábban tapasztalt hiányosságokat kell majd pótolni, hogy ki lehessen alakítani a tanulók repertoárját. Nagy hangsúlyt helyeznek a magyar népdalok ismeretére és a néptánc oktatására is. Bíznak benne, hogy sikerül megszerezni az akkreditációt, s így államilag elismert oklevelet tudnak adni. A Nemzeti Kamara Színház hatéves fennállása alatt több mint háromszáz előadást játszott itthon és a szomszédos országok magyarlakta területein. A Felvidéktől Erdélyig, Kárpátaljától a Délvidékig mindenhol nagy sikerrel, zsúfolt ház előtt játszanak. Sok olyan településen jártak, ahol több mint harminc éve nem volt magyar nyelvű színházi előadás. A közönség megható hálája kárpótolja a társulat tagjait a mindennapok nehézségeiért, a fennmaradásért folytatott küzdelemért. Usztics egy példával érzékelteti ezt: "Amikor Zentán jártunk, egy idős néni, a fellépésünket hirdető plakáton látható magyar címert simogatva így szólt: ugye, visszajönnek még!"

A Nemzeti Kamara Színház színészképző tanfolyamára a jelentkezéseket június 30-ig kell postázni a következő címre: Nemzeti Kamara Színház titkársága, Arany János Közösségi Ház, 2360 Gyál, Kőrösi út 118–120. Érdeklődni lehet a 70-947-1694-es telefonszámon vagy e-mailben a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen.

 

Balczó Mátyás cikke 2008. június 17. kedd

Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/kultura/hat_ev_haromszaz_eloadas.html#sthash.AaoBGi7f.dpuf

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek