Bruckner Szigfrid és Vacskamati a gyáli színpadon


A Nemzeti Kamara Színház új székhelyén (Gyál, Kõrösi út 118-120.) mutatta be Usztics Mátyás rendezésében Lázár Ervin gyönyörû meséjét, A négyszögletû kerek erdõt, amelyet legutóbb most hétfõn játszottak a fiatal, legnagyobbrészt óvodás korú közönség elõtt. Gyál város önkormányzata május 25-tõl ad állandó székhelyet a Nemzeti Kamara Színháznak, s ez döntõ fordulatot jelent a társulat életében, hiszen mostantól tervezhetõvé válik a jövõje.

 A színház hat évvel ezelõtti megalakulása óta talán ez az egyik legnagyobb elõrelépés a csoport munkájában, hiszen fedéllel a feje fölött immár biztos alapokon mûködhet. Céljaikat a társulat alapító okiratában fogalmazták meg: "A Színház- és Filmmûvész Képzésért Alapítvány, valamint a Géniuszfilm közremûködésével 2002. augusztus 7-én megalakult a Nemzeti Kamara Színház, és megkezdte munkáját. A Nemzeti Kamara Színház kizárólag magyar szerzõk darabjait játssza. Nem azért, mert a többit nem tartja játszhatónak, hanem mert azokra van más színház." M

egalakulása óta több mint kétszáz elõadást játszott a társulat itthon és külhonban, fûtetlen, vakolatlan kultúrházakban és fényes fogadótermekben, de állandó játszóhelye mindeddig nem volt. A négyszögletû kerek erdõ feldolgozásában kedves, zenés mesejáték, hagyományos gyermekdarab a szó nemes értelmében. A legkisebbeket szólítja meg Lázár Ervin ma már klasszikus meséjének színpadi adaptációjával. Maminti, a kicsi zöld tündér szerepét a tizenéves Pelsõczy Lucára bízta a rendezõ, s a kislány feladatának nagyságához és összetettségéhez mérten jól is teljesít.

Kettõs szerepben láthatjuk Herman Grétát, aki nemcsak Vacskamati, de Dr. Zirrzurr szerepét is magára vállalta. Átmenetei egyik szerepkörbõl a másikba zavartalanok és könnyedek, egyszerû eszközökkel dolgozik, szinte észrevétlenül lényegül át. Pelsõczy László Bruckner Szigfridje, "a kiérdemesült cirkuszi oroszlán" szerepében egy izgalmas, a nagyotmondásban élen járó, hencegésben verhetetlen figura, aki olykor-olykor a csalástól sem riad vissza annak érdekében, hogy igazolhatatlan túlzásait minden áron bizonyítsa. Mettler Emese, Aromo, a fékezhetetlen agyvelejû nyúl szerepében egy valóban izgága teremtést személyesít meg. Játéka mégis könnyed, de nem tolakodó, s ennek köszönhetõ, hogy egy valóban szerethetõ nyulat láthatunk a színpadon. Külön ki kell emelnünk Seszták Szidónia játékát Ló Szerafin szerepében.

A méltóságát minden helyzetben megõrizni igyekvõ tekintélyes jószág, aki a többiekkel szemben fennálló minden, természettõl adott erényét is hétköznapi egyszerûséggel éli meg, szükség esetén mégis kész bizonyítani, a darab egyik legéletszerûbb figurájává válik tolmácsolásában. Az elõadás egyik nagy értékét jelentik Romány Nóra jelmezei. A színpadon megjelenõ állatok, a Négyszögletû kerek erdõ egyik tisztásán élõ figurák, Lázár Ervin képzeletének szülöttei, a rendkívüli humorral fûszerezett, kedves mesék szereplõi a jelmeztervezõ ruháiba.

Forrás:http://szinhaz.hu/forum/1001-ajanlo-lebeszelo-nezo/13066-a-negyszogletu-kerek-erdo-nemzeti-kamara-szinhaz

 

 

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek