Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra méltóképpen emlékezett Kárpátalja magyarsága. Minden helyszínen. És ez felemelő érzés… Az ünnepségsorozat legmagasztosabb pillanatainak részeseivé talán mégis március 15-én este a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban tartott előadás résztvevői válhattak.

Ahol a népszerű színész-rendező, Usztics Mátyás vezetésével a Nemzeti Kamara Színház társulatának tagjai, illetve a Debreceni Népiegyüttes és a Csürdöngölő zenekar felejthetetlenül szép zenés-irodalmi esttel ajándékozta meg a résztvevőket. Mint a szerkesztő-rendező Usztics Mátyás elmondta, az öt évvel ezelőtt alakult Nemzeti Kamara Színház tagjai március 15-én évente más-más helyszínen, az anyaországtól elszakított nemzetrésszel együtt ünnepelnek. Ez mindenképpen az összetartozást jelképezi. S hogy mennyire fogékonyak vagyunk mi, kárpátaljaiak, nagy költőink, íróink több mint másfél évszázaddal ezelőtt megfogalmazott jövendöléseire, az igaz hitre, a kitartásra és igazságra, hogy mennyire egyet értünk Petőfi és Arany meg Ady szabadságvágyával és -szeretetével, hogy menynyire hozzánk szólnak ma is az egykor megfogalmazott gondolatok - azt a magyarországi művészek produkcióját kísérő hosszan tartó vastaps is bizonyította. Köszönjük, hogy együtt lehettünk, hogy ilyen felejthetetlen élménnyel gazdagítottak bennünket, hogy új energiával, hittel töltődhettünk fel ezen az estén.

 

Kárpátinfo.net| 03/20/2007

Forrás: http://www.karpatinfo.net/hetilap/kulfold/2007/03/20/petofi-nem-alkuszik

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek