Tegnap (2009. május 24.) búcsúzott el Usztics Mátyás a Magyar Nemzeti Kamara Színház igazgatója és csapata. Igazi nagy élmény volt itt tudni őket, remélem mások is úgy élték meg, mint a gyerekek. Az igazgató úr előzetesen minden oktatási helyszínt lelátogatott, hogy a körülményeket felmérje és részletesen kidolgozott programmal kezdtük a hetet, hisz napi két előadással és nagyobb távolságok leküzdésével kellett számolni. Hétfőn a gyímesfelsőloki Árpád-házi szent Erzsébet Gimnázium diákjainak tartottak előadást, délután már Kosteleken voltak a gyerekek nagy örömére. 

Elmondásuk szerint igazi filmbeli jelenet volt, amikor a több órát is várakozó gyerekek fülig érő szájjal, szaladva kísérték végig az autókat a falun, egészen a kultúrotthonig. Az előadás nagy siker volt, legalábbis a színészeknek, szinte rajongva beszéltek a kosteleki gyerek-közönségről. Kedden dél körül érkeztek meg Lészpedre, az iskolában már nagyon vártuk a csapatot, énekeltünk nekik, majd ismerkedtünk. Rövid sétával a közeli hegyre kapaszkodtunk fel, hogy a falut beláthassuk és a „belügyminisztériumot” fölkészítsük az ebéd befogadására. Nagy élmény volt, amikor egy fölvett lészpedi népdal után szólt a másképp nagyon aranyos riporternő, hogy énekeljenek még egyet, most már magyarul. Ebéd után újra beindult a karaván, Trunkon tartottunk előadást, ahová a diószéni gyerekekből is átjöttek páran. Ez a pár azért kitett magáért, igazi aktív résztvevői lettek az előadásnak.

Szerdán volt az előadás, a „szpektákol” itt Lészpeden, hosszú sorban kígyózott a gyerek-sereg a falu főutcáján felfele a rácsilai Művelődési Házig. A nagyobbak segítettek a nyüzsgő hangyabolyt egy sorban tartani, egymagam kevés lettem volna ehhez a feladathoz. Arcukról utólag is leolvasható a fényképek alapján, mennyire ki voltak éhezve egy kis újdonságra. Nagy szeretettel fogadták az előadást. Délután már Frumószában mulattatták a gyerekeket a színészek, itt szabadtéri előadást rögtönöztünk a helyi kollégák segítségével. A gyerekek itt is aktívak voltak, szinte azt éreztem, hogy értékelik az előadást, a színészek fáradozását. Estére két kiscicával gazdagabban tértünk vissza, Tigris és Nyafi azóta is hálás segítő társaim a lészpedi oktatásban.

Este énekeltünk, gitároztunk, jól éreztük magunkat, megünnepeltük, hogy a jó Isten és a Sors összehozott minket, megismerhettük egymást. Csütörtökön Magyarfaluban ebédelt a színházi csapat, majd újabb jól sikerült előadás következett, valószínűleg az ízletes ebéd hatására és annak mértékére szabva. Ezután már Lábnyik kihagyhatatlan volt, erős közönségre lehetett számítani. A rajongótábor csak gyarapodott a pénteki Külsőrekecsini és Csíkfalusi előadások után, de a csíkfalusi vendéglátás is első osztályú volt. Finom ételek, jó hangulat fémjelezte a színészek ottlétét. Érthetetlen okokból másnap reggel elmaradt a somoskai előadás, de a következő alkalommal igyekszünk jóvátenni ezt a szervezési hibát.

Szombaton Pusztinán már újabb gyerekeket nevettetett meg a „bolond ember” és felesége. Az ottani előadásról így vélekedik az ottani kolléganő:„Nálunk nagyon jól sikerült az előadás, a gyerekek tényleg nagyon élvezték, részt vettek benne. Ilona egy rövid bemutatkozó műsorral indított, amit ők is nagyon élveztek, aztán jött a Süss fel nap, még az asszonyok is jelentkeztek a találós kérdéseknél. A közös vacsora is jól sikerült, Usztics Mátyás csak pozitívan nyilatkozott az összes előző helyszínnel kapcsolatban... A reggelinél is jó volt a hangulat, tervezik, hogy a már bejárt helyszínek mellett más helyszínekre is visszatérnek. Én csak pozitívan tudok nyilatkozni és hálás köszönetem úgy az előadóknak az előadásért, mint Márton mesternek a szervezésért.”


Vajda Éva, pusztinai tanárnő

„Én nem vettem részt a szervezésben, de ott voltam néhány helyszínen, ahol a csapat fellépett. Összességében jó volt az egész, a gyerekek nagyon élvezték, és ami a lényeg, hogy meg is értették, gratulálok hozzá.”


Kovács Melánia, MCSMSZ referens : Azt hiszem elmondhatjuk, hogy itt Moldvában valóban felsütött a Nap és az előadás-sorozat beragyogta azokat a helyszíneket, ahová sikerült elérni Usztics Mátyásnak és csapatának. Reméljük még visszatérnek és ott is tartanak előadást ahová nem sikerült elérni ez az egy hét alatt.

Márton Attila, lészpedi tanítóbácsi cikke

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek