A MVSZ székházában lesz a központja és budapesti játszóhelye a Nemzeti Kamaraszínháznak. Az első előadást március 14-én tartják az V. kerületi Semmelweis utca 1-3. szám alatti intézményben. Az MVSZ sajtóirodájának tájékoztatása szerint a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós és a Nemzeti Kamaraszínház alapító igazgatója, Usztics Mátyás megállapodása alapján a teátrum márciusban költözik be a Magyarok Házába.

Ott működnek majd irodái, ott zajlanak a próbák, míg az előadásokat a 230 nézőt befogadó Széchenyi-teremben tartják. Az alapító okiratban megfogalmazottak szerint a Nemzeti Kamaraszínház kizárólag magyar szerzők darabjait tűzi műsorra. "Nem azért, mert a többit nem tartja játszhatónak, hanem mert azokra vannak más színházak" - olvasható magyarázatként. 

Az alapítványi formában működő színház vállalása szerint a műsorra tűzött darabokat nemcsak Magyarországon, hanem a nemzeti kisebbségben élő, a határokon túli magyar közönségnek is bemutatja. A célkitűzések közé tartozik olyan társművészeti rendezvények szervezése is, amelyek szintén segítik a Kárpát-medencében vagy másutt szórványban élő magyarság kulturális identitásának megőrzését.

A többségében határon túli fiatal művészekből álló Nemzeti Kamaraszínház társulata az első előadáson, a nemzeti ünnep előestéjén a Petőfi nem alkuszik című irodalmi összeállítással lép a közönség elé. A műsor előtt adják át az Ezüst-toll díjakat, amellyel az MVSZ évről évre a leghitelesebb tájékoztatást nyújtó újságírókat jutalmazza. Az irodalmi összeállítást március 15-én Esztergomban mutatják be a Magyarok Világszövetsége A világ magyarjai a nemzetért! című rendezvényén.

Forrás: http://www.gondola.hu/cikkek/23080

 

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek