Népújság-muravidéki magyarok hetilapja

18. april 2007, 51. évf. 16. sz. – kmj

Van-e becsülete a közösségért, a családért hozott áldozatnak? Van-e értéke annak, amit nem lehet pénzben mérni? Tudjuk-e ma értékelni a jóságot, az alázatot? Fontosabb a család, mint egyéni boldogságunk?

 

E kérdéseket teszi fel Heltai Jenő: A Tündérlaki lányok című színműve, melyet – Polgár András feldolgozásában – a budapesti Nemzeti Kamara Színház előadásában láthatott április 14-én a dob­ronaki művelődési házban a muravidéki közönség. A darabot, melynek ősbemutatója az idén januárban volt az Újpest Színházban Budapesten, Usztics Mátyás rendezte, a drámában pedig először mutatkozik be a társulat néhány új tagja, köztük a dobronaki Mettler Emese is Tündérlaki Sárit alakítva, valamint Herman Gréta a szomszédos Lentiből.

Heltai története egy „női” családot mutat be: apjuk halála után is együtt élnek anyjukkal (Váli Zita) a lányok, Boriska, Manci, Olga és Sári. Boriska (Aklan Szilvia), a legidősebb nővér, a család fenntartója, a “rossz lány” egy gazdag báró (Usztics Mátyás) kitartottja, szeretője. A két középső, Manci (Hermán Gréta) és Olga (Veres Veronika) a “jó lányok”, míg Sárika (Mettler Emese) még kislány, legalábbis is úgy tűnik. Hamarosan kiderül, hogy Boriska sokkal jobb, mint gondolnánk, Manci és Olga nem is olyan egyértelműen jók, és Sárika talán már nem is olyan kicsi. A család életét látszólag áthatja a szeretet, de Boriska intéz, fizet mindenki helyett és szíve mélyén boldogtalan. Amikor megkéri a kezét a szenvedélyes költő, Pázmán Sándor (Lőrincz Levente), döntenie kell: húgai és anyja megszokott polgári kényelmének biztosítása vagy saját boldogsága? A legfiatalabb testvér megoldást talál: ő lesz a báró szeretője. Tehát minden folytatódik, nincs feloldás, boldog „happy end”…

Kmj

 

 

 

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek