Magyar Hírlap (2008-06-10)

 

 

 

 

 


 

A Nemzeti Kamara Színház új székhelyén (Gyál, Kőrösi út 118-120.) mutatta be Usztics Mátyás rendezésében Lázár Ervin gyönyörű meséjét, A négyszögletű kerek erdőt, amelyet legutóbb most hétfőn játszottak a fiatal, legnagyobbrészt óvodás korú közönség előtt. Gyál város önkormányzata május 25-től ad állandó székhelyet a Nemzeti Kamara Színháznak, s ez döntő fordulatot jelent a társulat életében, hiszen mostantól tervezhetővé válik a jövője. A színház hat évvel ezelőtti megalakulása óta talán ez az egyik legnagyobb előrelépés a csoport munkájában, hiszen fedéllel a feje fölött immár biztos alapokon működhet. Céljaikat a társulat alapító okiratában fogalmazták meg: "A Színház- és Filmművész Képzésért Alapítvány, valamint a Géniuszfilm közreműködésével 2002. augusztus 7-én megalakult a Nemzeti Kamara Színház, és megkezdte munkáját. A Nemzeti Kamara Színház kizárólag magyar szerzők darabjait játssza. Nem azért, mert a többit nem tartja játszhatónak, hanem mert azokra van más színház." Megalakulása óta több mint kétszáz előadást játszott a társulat itthon és külhonban, fűtetlen, vakolatlan kultúrházakban és fényes fogadótermekben, de állandó játszóhelye mindeddig nem volt.A négyszögletű kerek erdő feldolgozásában kedves, zenés mesejáték, hagyományos gyermekdarab a szó nemes értelmében. A legkisebbeket szólítja meg Lázár Ervin ma már klasszikus meséjének színpadi adaptációjával. Maminti, a kicsi zöld tündér szerepét a tizenéves Pelsőczy Lucára bízta a rendező, s a kislány feladatának nagyságához és összetettségéhez mérten jól is teljesít. Kettős szerepben láthatjuk Herman Grétát, aki nemcsak Vacskamati, de Dr. Zirrzurr szerepét is magára vállalta. Átmenetei egyik szerepkörből a másikba zavartalanok és könnyedek, egyszerű eszközökkel dolgozik, szinte észrevétlenül lényegül át. Pelsőczy László Bruckner Szigfridje, "a kiérdemesült cirkuszi oroszlán" szerepében egy izgalmas, a nagyotmondásban élen járó, hencegésben verhetetlen figura, aki olykor-olykor a csalástól sem riad vissza annak érdekében, hogy igazolhatatlan túlzásait minden áron bizonyítsa.

Mettler Emese, Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl szerepében egy valóban izgága teremtést személyesít meg. Játéka mégis könnyed, de nem tolakodó, s ennek köszönhető, hogy egy valóban szerethető nyulat láthatunk a színpadon. Külön ki kell emelnünk Seszták Szidónia játékát Ló Szerafin szerepében. A méltóságát minden helyzetben megőrizni igyekvő tekintélyes jószág, aki a többiekkel szemben fennálló minden, természettől adott erényét is hétköznapi egyszerűséggel éli meg, szükség esetén mégis kész bizonyítani, a darab egyik legéletszerűbb figurájává válik tolmácsolásában.

Az előadás egyik nagy értékét jelentik Romány Nóra jelmezei. A színpadon megjelenő állatok, a Négyszögletű kerek erdő egyik tisztásán élő figurák, Lázár Ervin képzeletének szülöttei, a rendkívüli humorral fűszerezett, kedves mesék szereplői a jelmeztervező ruhái

SZPA

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek