Perújítás

 – zenés irodalmi összeállítás Wass Albert műveiből –              

Tiltott író volt idehaza Wass Albert egészen az államforma váltásig. Írói sorsa ma sem jutott nyugvópontra. Vele vagyunk ma este, vele, és azokkal, akik hasonlóan gondolkodnak Sorsról, Hazáról 1940. őszén a bécsi döntés következtében Erdély egy részét 22 év után újból Magyarországhoz csatolják. Rövid, néhány esztendős háborús öröm következik, s aztán a történelemből ismert körülmények folytán, Erdély újból Románia zsákmánya lesz . A bolsevik román hatalom, hamis tanúk felsorakoztatásával gróf Czegei Wass Albertet és édesapját – távollétükben - halálra ítéli. Hogy miért, azt először az emlékműsorok történetében mi mondjuk el először, felkutatott jegyzőkönyvek alapján Összeállításunkban szemelvények hangzanak el Wass Albert írásaiból, amelyek az anyaországhoz való hazatérés pillanatait örökítik meg. A hangulatnak és a prózai közölnivalónak segítségére van a kortárs és klasszikus magyar költészet jó néhány képviselője. Megzenésített művek hangzanak el Ady Endrétől, a népdalokig.

Szerkesztő- Rendezõ: Usztics Mátyás

Közremûködnek: Usztics Mátyás, Pelsőczy László, Mettler Emese,
Herman Gréta

 

BEMUTATÓ:  ???

 

 

Kritika

Újfehértó - Perújítás címmel a Nemzeti Kamara Színház zenés irodalmi összeállítását láthatta a közönség Wass Albert műveiből a színházteremben.

Tiltott író volt idehaza Wass Albert egészen az államforma váltásig.– szólt az előadás beharangozójában.

1940 őszén a bécsi döntés következtében Erdély egy részét 22 év után újból Magyarországhoz csatolták. Rövid, néhány esztendős háborús öröm következett, s aztán a történelemből ismert körülmények folytán, Erdély újból Románia zsákmánya lesz. A bolsevik román hatalom, hamis tanúk felsorakoztatásával gróf Czegei Wass Albertet és édesapját – távollétükben - halálra ítélte.

Az összeállításban szemelvények hangzottak el Wass Albert írásaiból, amelyek az anyaországhoz való hazatérés pillanatait örökítik meg. A hangulatnak és a prózai közölnivalónak segítségére volt a kortárs és klasszikus magyar költészet jó néhány képviselője. Megzenésített művek hangzottak el Ady Endre verseitől, a népdalokig. Az író személye, azóta is megbontja a közvéleményt.

Az előadás a - hivatalos állásfoglalással szemben - az író meghurcoltatásáról és benne a második világháborút követő időszak magyarságát marcangoló mély szakadékról szólt, majd ünnepelte a száműzetésében is magyar maradt szerzőt, s idolként emelte a közönség elé.

Az előadás közreműködői voltak: Herman Gréta, Mettler Emese, Pelsőczy László és Usztics Mátyás úgy is, mint dramaturg.

Közérdekű

Sok szeretettel köszöntjük a Nemzeti Kamara Színház új weboldalán. Itt megtalálhat minden fontos információt Rólunk, társulatunkról és előadásainkról.

Könyvek